I am hungry so I merapu-lah

Its only day 10th, yet my cravings started already. Dang! Its not really for what I cant eat, but its more like I wish I can go there and eat. I am not really 100% pantang when it comes to food intake.

Kalau ikut org tua, minum air byk2 pun tak buleh. The hell with it, how erk, I want to breastfeed and no water in body, lembik la aku kan. I drinks lots of water, and i take veggies like nobody business esp. those white reddish turns into all kind of dishes. I will have chicken and fish, and i say no to egg and seafood still for now. I do avoid really spicy food but still need some spice in my daily food intake off course. My so called sayur ‘bening’ so meriah one. My sister will put lobak putih, armies of veggies, sohoon, chicken, pepper and some ginger. Sedap banget. If only i can makan budu too. πŸ˜› it will be heaven sent. YEa, off course air sejuk and ice tak buleh lah mak minum kan.

Anyway, i wanna start building my list. Yg tiba2 rasa mencanak2 nak makan is curly fries and root beer float A&W. Hina ok. tensionla. And i swear I wanna go to Itallianies once I step my feet back at office. Day 1 tuh jugak sbb office and Gardens tuh amatla dekat. And the first weekend, I wanna drag hubby for the nasi padang at Yap Kwan Seng tuh. Adeh. Seriously, I am hungry now. Makan oats la kejap while waiting for lunch to be ready.

Nanti list tuh akan diupdate.

Toodles.

p/s: anyway pantang nih 40 hari ker 44 hari ker baper hari erk? I think i did 40 days during Khilfi for all this makan-makan, and pakai socks thingy and what not la the last time. Ker camna erk, byk mazhab kan benda2 nih??

Advertisements

17 Responses to “I am hungry so I merapu-lah”

  1. Anonymous Says:

    Elin,
    Kita sama bab pantang…sayur mayur semua sapu….my mom bagi semua sebab nak bagi sihat katanya.Siap makan meehoon n macaroni sup. Yg mak jiji suruh jaga sangat2 ialah movement kite n segala ubat2 kampung…makan, no hal,tapi yg betul2 sejuk tu tak ambik la.saffron pun jiji ambik, dari masa mengandung lagi….

    Jiji pantang 40 hari laa..biasenye org pantai timur ni 40 hari laa

    *org Ktn*

  2. iamja Says:

    aku 40.. hehehhe

  3. Marlinda Says:

    I hope it is not too late to congratulate you and the family for the addition of a new member, eh…
    Comey mcm abang dia jugak la elin oiii…..

  4. angah Says:

    Aku pun makan semua sayur dan minum banyak air sebab breastfeed. My mum is quite modern walaupun dia bidan kampung. Tak cukup makan mana nak ada susu meh…

    Part hari tuh.. aku 44 hari. Pantai timur rasanya 40 kan. 4 hari jek beza pun.

    On socks aku pakai kalau sejuk jek. dah kalau panas takkan nak pakai kan. Berbengkung is a must though. Aku pakai jenis panjang berjela tuh. stail jawa la. selesa jer rasa perut, punggung ngan ‘down under’sebab terikat kemas.

  5. Mrs.R @ Emi Says:

    haihhh…*mcm mana lak bila tibe my turn nih*
    dh la pantang kat umah mertua..sob..sob..
    sayur n minum air byk mmg wajib la rasenya..sbb nurse sendiri yg bgtau..kalo pantang kt ganu bulih la mkn tenggiri tiap2 ari..

  6. Pinkwatch Says:

    saya 40 kot..tp 35 tu culas2 dah.. hahahahahah…..tp bertungku buat lama2 sket sampai 2bulan kadang tu.. pasai best… hehehehehe

  7. mamasyazmar Says:

    hehe i pantang without supervision org tua so masuk 2nd week pantang (and after dpt green light from makcik urut that i can eat meat), i dragged hubby gi chillis makan steak tp still mengikut lunas2 pantang lah cos i had black pepper gravy πŸ˜‰

  8. ummi Says:

    sadly for me, my mom masih lagi berpegang to pantang yang kdg2 tak logik tu. tak minum air banyak, how to breastfeed maaaa. pastu sayur pun kena sikit2 jek. aiyookk.. sembelit kalu, siksa. tapi akak ni buat degil jugak. minum milo bergelas2, dengan susu bergelas2 lagi. sayur lak siap masak sup. curi2 makan prune pun ada. malam2 bubuh milkmaid tea dalam flask and nak sampai ke pagi tu, mmg habis satu flask.

    alasan diorang ni, nanti down-under tu b*s*h sangat lah, itulah inilah. jamu kan ada. mak akak kata, lantak ko lah – degil! he.. he..

  9. kaezrin Says:

    jiji: itulah 40 kan…bagusnyer ji amik dr pregnant saffron tuh..if i knew mmg bagusgini dah lama mak pun buat gitu..

    ja: aku rasa aku stick 40 jugak

    marlinda: tq dearie

    angah: itulah i think dah ramai yg berpikiran cam aku nih kot.. ahaks..menyedapkan ahti sendiri…aku tersiksa jiwa nih sbb panas benor skrg nih rasa melekit satu badan ngan sock, ngekung kejadah sume nih..

    emi: ahaks…buleh makan emi tapi kena jenuh pi beli hat maybe mahal sikitlah kat sini…

    dilla: ahaks..saya dulu exactly 40 days terus gi family day kat awana kijal..buleh gitu???

    mamasyazmar: u lucky fella…

    ummi: ahaks curi2 kak ti…tp tulah mahu lembik ok kalau nak nyusu and stick to the petua tuk nenek kita tuh ader hat bagus i admit but some of it tuh. adehhhh…..

  10. Tyha Says:

    Tyha pantang 44 hari.Selama tulah asyik makan sawi rebus + Masak Pindang ikan tenggiri @ikan merah.Bengkung ngan tungku _ stokin wajib sampai 44 hari,tapi kenkadang bila panas …ngelat gak.Fuh tak tahu nak kata tahap boringnya.Masa tu tengok ubi rebus pon meleleh air liur…hehehehe.

    Mak pon x kasi banyak minum air.Yang ni saya langgar…asal haus je minum…air suamlah tapinya.Susu wajib 3 gelas sehari + makan biskut jacobs dan roti gandum + Nesvita 3 in 1.Bersalin ni kejap je…bab pantang tu yang seksa lagi2 bila masuk bab makan..;)

  11. mrika Says:

    day 10 and thinking of what to eat dah? hehehe …. yea, i was like that too. i pulak nak kan coke and java chip frapp je … ish ish. nway, i didnt really jaga what i ate la, to be honest. first 2 weeks, yes. like good girl like that. lepas tu, anything la.

    i did 44 days. and i’m now officially pantang-ed dah. am a free mom! woo-hoo!! πŸ™‚

  12. mom2que Says:

    i masa first dulu pantang lama gak. cukup la kot 40-44 days. But masuk second one sgt la culasnya (nak2 sdn bhd n laki tak kisah), day 20 dah ke curve lepak ngan my friends bersama anak masing2 lagi hehe. But bengkung n sock maintain la time tu hehe. N bab minum byk n sayur mayur segala mmg my mom approve, so no hal. I guess the most important about pantang is the intimacy between you n hubby. That one I strictly 100 days hohoho πŸ™‚

  13. Anonymous Says:

    aku masa time aiman jek pantang btol2.. itupon awal2 dan masa mak mertua aku datang.. time tu drama ok siap ngan param kat dahi bagai kalo dia datang hahahaha..

    time akmal pulak, aku sendri2 dan aku byk ikut cakap dr – minum air byk (especially air suam + air kotak soya), makan fruits + sayur. oh even a day after aku operation tu, aku makan mcd punya breakfast lagi!

    pelik kan orang kita ni, berbagai2 pantang larang. aku tgk mat salih takde pantang2 sehat jek.. badan lepas bersalin dah kurus dan nampak segar bugar jek.

    -matun-

  14. Anonymous Says:

    ehem.. tang mat salih tu jgn ikut sangat yer.. masa muda lepas pantang tu mmg slim melim.. cuba tgk mat salih yg dah tua.. ada yg slim? haram okeh.. tu sbb masa muda tak pantang la tu…

    pantang mostly effect akan nampak masa tua.. masa muda2 ni mmg cargas, dah tua nanti baru tau..

    *peace*

  15. aida Says:

    pantang 40 hari je. air mmg pulun minum, kalau depan mak kena marah. tapi saya nak nyusu anak

  16. CikPuanMuda Says:

    me, pantang 40 hari. air musti byk. minum milo time pagi, minum petang dan minum malam.. heheh.. alasan: nak bf anak dan takot sembelit!

  17. -me- Says:

    hi,
    i pantang 44 hari…tp bab minum and all..PULUN!sbb nak bfeed jugak…milo is a must sbb itu aje air manis yg bleh nak minum…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: