milky production

Everyone who knew me, may know I am pro-breastfeeding. I choose to bfeed and its my choice. And its up to everyone how u wanna take it. Anyway itu bukan kisah nyer. Kisahnya it’s been abt a week dat I have started collected the express breast milk(EBM) to build up the stock. yelah lagi sebulan ajer nak start keje, so kenala berdikit2. Aiyo, with khazin who is like 24-7 attached to my boobies, its not an easy job to do. Nak dpt 3oz daily pun agak lecehs. But no matter what sikit ke byk ker, all goes to stock.

Anyway I am pasting this entry from my fellow blogger friend, Angah (sorry makcik, aku x email awal2 habaq, tp akui dah bagi credit nih ok erkk) :P, who is a mother of 2 who exclusively feeding her kids too. I want it to be a reminder for myself too and i thought it may help other mother out there too.

Camne nak buat stok biar baby cukup?
Kena start simpan stok masa dalam pantang lagi. Angah start masa baby umur 1 bulan. Sehari perah dalam 6oz but depends jugak banyak mana kita boleh. Yang penting kena collect milk in between feeding la. Angah biasa buat masa subuh dan masa baby tidur lama.

Nak simpan dalam apa?
Angah simpan dalam bekas plastik yang biasa orang isi dadih tu. Boleh jugak isi dalam plastik untuk breastmilik macam playtex, dalam botol pun boleh cuma takut peti sejuk tak muat la. Then labelkan tarikh masa collect tu supaya kita bolehbuat sistem FIFO (first in fisrt out)

Jumlah dalam bekas?
As for my babies, angah simpan 3oz satu bekas. Not to much sebab sekali feeding je kan. Kalau banyak nanti tak habis sayang plak.

Pakai pump ke manual?
Angah guna 2 pump Medela. Harmony manual ngan medela electric double pump. Jenama lain pun ok jugak macam Avent ngan spectra. Memang agak mahal tapi worth the money I spent.

Botol ngan puting?
Botol angah guna medela ngan spectra polypropelene bottles yang bebas BPA. Sebab bila kita hangatkan susu takut chemical akan serap kat susu. Puting depends on our child’s preference la. Masa Arief guna pigeon. Tapi Adneen sekarang guna NUK. Cuma kena ingat masa memula nak kenalkan botol biarla lepas sebulan lebih umur dia sebab nak elak nipple confusion. nanti kalau dia dah sedap guna puting botol tak nak plak nenen ibu sebab puting biasa ni easy flow compared to effort he has to make to suck mum’s milk.

Lama tak boleh tahan?
Kalau dalam freezer biasa tu up to 3 months. Dalam fridge dalam 3 hari dan suhu biasa dalam 5 jam. Depends jugak suhu luaran tu berapa. But rule of thumb kalau susu tu berbau masam kena discard la. Dan susu yang dah nyahbeku tak boleh dibekukan semula.

Camne nak bagi bb EBM?
Kalau nak guna yang beku, letakkan susu beku tu kat ruangan bawah fridge sebelah malamnya supaya boleh cair. Susu ni tahan dalam 24 jam lepas dinyahbeku. Yang angah buat ialah alih susu ke dalam botol dan panaskan untuk baby minum. Sekarang ni ada jual alat untuk panaskan susu. Dulu rendam jer la. Jangan masak atas dapur ye.

Nak pam kat office camne?
Lain orang lain jadualnya dan lain jugak amount yang diperolehi. Susu pun ada pasang surutnya bergantung pada si ibu punya pemakanan dan emosi jugak. Angah pam 3 kali dalam pukul 10, pukul 1 dan pukul 4. Kat dalam bilik jer. Juat made known to your kengkawan and boss yang you ni BF mom so dalam 3 waktu tu memang orang tak kacau.

Jumlah plak
masa memula kerja lepas pantang memang banyaaakkkk tapi makin lama body makin adjust dengan keperluan baby secukupnya. So dun worry kalau nampak macam kurang. Awal dulu angah boleh dapat dalam 250z sehari. Masa Adneen dalam 6 bulan dalam 20oz dan sekarang ni around 12 – 15oz sehari. Kengkadang 9oz jek huhuhu. Umur Adneen 1 tahun bulan ni.

Simpan camne?
Angah simpan dulu dalam botol kat fridge office. Satu botol limit 3oz jer untuk sekali minum. Bawak balik dalam cooler box letak icepacks (techni ice). Sampai rumah simpan 12oz kat (4 botol) kat bhgn bawah dan kalau ada lebih angah letak dalam freezer buat stok. Kengkadang cuma 3 botol jer Adneen minum so lebih 1 botol tu boleh guna keesokannya. So on that day aku letak lagi 3 botol la.

Breast tak jatuh ke?
Ini bukan masalah kalau kasih sayang ibu tu melebihi segalanya. Lepas habis BF tone up balik la ahahahaha

Susu tak cukup la, tu yang bagi formula.
Personally pada angah la kan, tak semua ibu bernasib baik dikurniakan susu banyak. Tapi dalam masa sama kita kena usaha jugak tambah susu. Angah minum milk maid tea. Psikologi pun kena kuat sebab susu ni mainan hormon. Kalau rasa memang dah tak boleh lepas usaha macam2 berila formula tapi jangan la berhenti terus BF. Ramai kengkawan angah yang BF sebelah malam sahaja. That is also a good effort tau. Lagi satu, lactation experts say that it’s a demand and supply thingy. Lagi banyak kita perah dan bagi baby nursing directly lagi banyak kita produce susu. Yakin Boleh ekekekeke. Memang kengkadang perah pun macam keluar 1oz jek… takper… mungkin setakat tu jer rezeki anak kita pada waktu tu kan.

Segan la nak nurse in public. Camne?
Memula dulu angah segan tapi lepas tu tak kisah dah. My breasts are serving their purpose. Giving my children their food. Kalau orang taknak faham biarkan la. Tutup bahu ngan selendang atau tutup ngan tudung dah tertutup. Tak dinafikan macam taboo jek kat luar sana nampak ibu menyusukan anak. Tapi tak kisah plak kan kalau nampak breast anak2 dara terdedah sana sini. Pakai baju tak cukup kain.

well, i think Aida pun ader tulis satu article pasal camni. Nanti i find the link and put it up.

Advertisements

8 Responses to “milky production”

  1. syaula Says:

    elin,

    yes medela is really good. i started with manual pump, mcm piston tu, then upgraded to electric pump.

    all the best in stocking up your EBM. insyallah boleh!

  2. Anonymous Says:

    hi elin..
    thank you for the info..
    i am in my 26 weeks, n this is my 1st.. berazam nk fully bf…
    this helps me!!
    include ur experience with efi too…
    thank you!!

  3. Mrs.R @ Emi Says:

    kak elin!tq soooo much…sharing this very gud info..n senang nk paham 🙂
    i`m 8months preggie now..mmg plan nk fully BF my lil baby nnt…
    wish me luck ok??

  4. zatul saliza Says:

    mmg seronok la tgk mothers yg fully BF ni. Namun saya tergolong di dlm yg tak bernasib baik lah. Tp tak pe, kalau dulu Ameer dpt sbg snack or dessert shj hopefully this time blh bg the coming baby as 1 full meal sehari pun ok.

  5. emly2175 Says:

    thumbs up to u dear.. I’m pro-BF too.. Fed my girl up to 2 yrs old. Kalau preggy for next one pun, memang plan nak bagi BM gak..

  6. Anonymous Says:

    aku dulu masa danish mmg tak de info lgsg pasal BF ni..mmg sengal aje..tau nk banak je kan walaupun susu masa tu melambak2..bile kenal ko n kawan2 lain kt fp n blog, baruler ade info n sejak tu mmg berazam dgn penuh semangat nk fully b/f tuk seken bb..alhamdulillah so far azam aku berjaya…tq sbb ko antara salah sorang kawan2 aku yg byk bg info pasal b/f ni…huhuuhuhh

    -lyein-

  7. angah Says:

    ko tepek jek la elin… aku tak kisah…bagus kita share experience kita sebab banyak peers kita tak tahu sebenarnya yang BF ni sebenarnya mudah dan jimaaattttt….

    anyway… elin’s readers feel free to ask me for tips etc. on breastfeeding

  8. Erna Says:

    yes! i pun pro-bf! Both my kids exclusively bf (6mos) and continue fully bf. Danish baru je grad last month after 2years4mos fully on bf! hehe..memang tersangatlah mudah..especially time nak jalan2..tak perlu pikir bakul/air panas etc. Selak dan sumbat,fresh muahahah.. i pun jenis main bagi je tak kisah kat mana2 even kat bench tepi2 kedai klcc tu.. yg penting pandai2 cover. Ikut kan pandangan orang tengok mmg mcm kita alien, tapi gasak ler..janji anak ku kenyang hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: