they are not shielded

I wont stop u know.

The goodness of breastmilk to a baby is proven. yet its not saying its 100% total lock for the baby againts all sickness. Some still fall sick. But the risk is lower i can say. Khilfi himself got his first fever when he was 6 months old prolly but lasted for 24 hours. The immune body systems fight better against all sickness prolly.

And when he was twice hospitalised due to high fever, one when he is 2 yrs old and another one when he is about to be 4 yrs old few months ago. But sickness come and go. Bugs will attack everyone. And i hate it when people give remark like this to me..”eh anak nyusu badan pun sakit ke??” like heeelooooooo ……off course they will fall sick too. Bukannye pakai perisai tahap dewa langit tujuh ok. Cuma i can say when these breastfeed baby fall sick its normally heal faster and u will notice some other benefit which you will soon discover.

Even Khazin was lil bit sick when he reached 2 months olfd. He got lil bit of fever and catched a cold for 1 night. No medication given to him and I just got a nasal spray to clear up his nose thats all. And he is all fine. And yesterday he started having coughing tad bit. But i still believe in the grande of breastfeed. Khazin is born with tad bit chesty chest(his breathing is tad bit heavy and symptom of athmatic macam ada coz my family gene is athmatic). It will be okay as he grow up as what the paed has been telling us. And its not helping when I am forever 24-7 on sinus mode and coughing with phlegm till today.

So, ingat, breastfeed babies still fall sick. But that doesnt mean their immune body system not working well and please do not give remark as if they’re like perisai kebal tahap dewa.

Emo kan entry ni, sbb I just got a remark from one of the collegue. I happened to tell my cubicle mate that Khazin batuk and ader sound macam phlegm aja. I have yet to meet the paed. Suddenly kuar statement seperti itu. Tension mak ok! Anyway i am free to release it here kan sbb nih blog aku suka hati aku la kan. kakakakaka

Toodles peep.

Advertisements

13 Responses to “they are not shielded”

  1. Anonymous Says:

    hi elin… i once bought a t-shirt from u, dunno whether u still remember or not.
    nway, i also very much pro-bf… alhamdulillah my 1st son sampai 2 thn and i tandem nurse him till i was 4mths pregnant for my 2nd..
    we got same genetic prob here which is asthma. my MIL is very critical asthma patient and none of my hubby siblings got this and i know, bile dah skip 1 generation, the next will get it. true enuf, my son got the simpton. tu yg lagi bersemangat nak bf.
    memang it gets anoyed bile dengar those kind of statement macam anak bf nih maksum from penyakit plak. and i agreed with u, they heal very fast. no worry memang anak bf nih tak byk ragam…
    just ignored those statement yg sememang came from “un-educated” people…

    CT

  2. Ms Lola Says:

    Kaezrin,
    They’re jealous and full of bitterness.

  3. nikshasha Says:

    byk nyer laa manusia yg bitchy nih… ada jer nak kena kan orang.

    fully breastfeeding babies are human being who could NEVER run from sickness and also cabaran..i.e. dugaan from Allah…

    keep up the good work elin…

  4. ::zuraimah:: Says:

    pity you kak elin…tp betul la..me got the same remarks also kekadang..tp mcm buat derk jek..malas nak pk…so dont get stress with those remarks…they know nothing on BF..:)

    note: x sempat nak comment on previous entry..tup-tup ada org ngamuk..ehehehe

  5. neo Says:

    apo la diorg nih… Nabi dulu pun disusukan juga.. dan kena ingat, minum susu pun dari kambing & unta.. bukan susu lembu… u got my vote for bfeeding, elin!!…

  6. Fazila Says:

    I’m too a very obsessed bf mom. They can say whatever they want. Up to them. My in laws pun berfikiran mcm tu gak..konon malu la nak tunjuk boobies kat orang. gila apa. Actually bf baby nie bukan pasal tahap immune ke apa aje. It’s more than that. Kurang degil, bijak, cepat tangkap ilmu…hmmm..rugi la sapa tak menyusukan baby. Memang rugi

  7. Tyha Says:

    Singkatnya pemikiran org yang bercakap tukan.Cuba ckp kat dia….sakit tu semua org sakit…tapi yng nyatanya…BF ni jimat pulus banyak…;).Ada ke anak org sakit dibuat perumpamaan…org kesianlah kat bb khazin tu.hem…sabo jelah.

  8. Nic Says:

    my baby lagilaa tho fully bf and mmg minum really lots and i really watch my diet, tp almost everymonth demam and flu. penah sekali warded seminggu lagi and pagi tadi pun tetiba ada flu. Sampai ramai orang ckp bagi susu yang dah tak elok and Nic pun kdg2 terpengaruh gak. Kenapa ya, kena tukar nursery ke.. Paed dok kata biasalah baby senang kena jangkitan kuman. Tp, biar apa2 pun nic enjoy to fully bf… Iam enjoying pumping session to the fullest (boleh sambil baca novel).

  9. aida Says:

    it’s always like that.. mula2 tensen gak dpt that kind of remakrs, but as what kak elin wrote, i will never stop breastfeeding 🙂

  10. Anonymous Says:

    persetankan mereka2 itu elin. jeles kot sebab t3t3k mereka takde susu or jeles sebab ko rajin memerah (mereka pemalas). 😛

    -matun-

  11. Pinkwatch Says:

    hahahah.. lawak komen matun.. tp nie mmg betul… diorg sakit… tp nak sembuh tu agak cepat.. saya dah experience ngan dua2 budak nie.. fahim not fully BF.. faris fully BF.. fahim senang sakit… dah susah baik.. faris sakit jugak.. tp cepat betul baik.. sakit dalam erti kata demam, selsema, batuk, berak cair (tummy bug) gitulah… fahim ni pon makin ok sbb kat UK nie susah betul doktor nak bagi antibiotik selagi penyakit tu bukan seserius meningitis dan sewaktu dengannya.. so dulu dia slalu demam batuk selsema.. tp tahan dengan calpol and ibuprofen aje.. kemuncaknye dia demam teruk sampai nak masuk spital dah.. but still tahan ngan paracetamol and ibuprofen (give both shots at a time..dr kat spital ajar klu suhu budak naik sampai 39 lebih)… lepas tahap tu alhamdulillah.. skrg dia dah sama tahap ngan faris.. susah dah nak sakit… tp tu semua kuasa Allah apa2 pon…

  12. emly2175 Says:

    pity u la Elin.. But be brave & strong k..masih ramai lagi kaum hawa yg diluar sana tuh yg masih lagi mcm katak bawah tempurung. Kata celik IT. Tapi mcm mana masih buta lagi pasal khasiat susu ibu.
    Mana ade budak yg kebal from penyakit. Tuh pun depa masih tak paham2 gak..
    Sabar k ye Elin..

  13. angah Says:

    ultramen pun ada lampu kuasa dah kurang! superman pun tak boleh kena batu kryptonite!

    Anak2 aku pun sakit jugak.. cuma yang bezakan mereka ni simptom2 very mild dan cepat sembuh berbanding formulafed babies..

    Pengalaman aku ngan Arief.. dia ada bronchitis tapi sebab bf tak la melarat sampai jadi asma

    Dengan Adneen, siap kena HFMD masa 11 bulan tapi dia la baby pertama yang admit tak perlu drip sebab BF. tak makan and minum 4 hari sebab blister dalam mulut banyak cuma bf sepenuhnya. Dia tak dehydrate dan sistem badan dia combat the virus very well.. no doktor cakap..

    Camne aku letak ubat dalam mulut dia…. aku sapu kat nipple, bila dia nursing.. ubat pun terpalit kat blister tuh semer..

    So go Elin…pedulikkan apa orang nak cakap.. anggap la mereka tak banyak ilmu pasal BF nih kan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: